HUISVESTING EN VERZORGING

Fretten zijn intelligente en nieuwsgierige dieren en vinden het niet leuk om de hele dag in een kleine kooi te zitten. Ze hebben een veilige speelruimte nodig waar ze naar hartenlust kunnen rennen, spelen en dingen kunnen onderzoeken. Een fret heeft ongeveer 2 uur per dag aan beweging nodig.

Een fret graaft graag en zal dus ook proberen in de bodem van de bank of kussens te graven. Dit is niet alleen vervelend vanwege de schade, maar ook gevaarlijk zijn voor de fret. Ze willen nog wel eens gekke dingen eten, en kleine stukjes schuimrubber of andere dingen kunnen dan vast komen te zitten in de darmen. Hier worden ze erg ziek van en ze moeten dan heel snel geopereerd worden! (NB dit geldt ook voor andere kleine dingetjes als oordopjes en wattenstaafjes, berg deze goed op!)

Fretten slapen graag op een donkere, rustige plek. Oude dekens of t-shirts zijn ideaal voor ze.

Een fret kan getraind worden om zindelijk te zijn en doet zijn behoefte dan op een kattenbak. Pellets zijn een goede bodembedekker voor de bak.

Fretten zijn in principe solitaire dieren en leven in de natuur ook niet in een groep. Ze kunnen agressief gedrag vertonen als ze toch bij elkaar worden gezet; dit wordt met name gezien bij ongecastreerde mannetjes en kan er ruw aan toegaan.
Heel soms klikt het wel tussen twee fretjes en dan kunnen ze gezellig samen spelen, maar er wordt aangeraden om ze alleen te huisvesten. Wel hebben ze dan veel afleiding nodig (zie boven over het spelen).

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal