Hoe koop je een kat/kitten?

Gebaseerd op een artikel in de NRC next van juni 2016

Waarom wilde ik ook alweer een kat?

Het lijkt in eerste instantie alleen maar leuk, een kat of kleine kitten. Het is ook hartstikke leuk, maar er zitten ook nadelen en kosten aan het hebben van een huisdier. Denk er daarom goed erover na voordat je een kat neemt. De meeste kattenexperts geven als gulden regel: “Doe het niet, tenzij.”

Met tenzij wordt bedoeld: tenzij je beseft dat een kat 20 jaar oud kan worden, het je zo 500 euro per jaar kost en waarschijnlijk ook je bank en gordijnen. Dat een kat niet graag verhuist, dus dat je hem niet zomaar even naar een logeeradresje brengt als je langer op vakantie bent. Als je een van deze dingen niet kan opbrengen of accepteren, is een kat geen goed huisdier. Ben je je ervan bewust en kun je hiermee rekening houden, kan een kat een grote aanwinst van de familie zijn!

Waar koop je een kat?

In het asiel. Er zijn al genoeg katten in Nederland, zo’n 2.5 miljoen. In vakantietijd neemt het aantal mensen met een ‘kattenallergie‘ exponentieel toe. In het asiel kun je een kat uitzoeken die bij je leefsituatie past. Een kat die honden of kinderen gewend is, of juist goed alleen thuis kan blijven. Een asielkat kost rond de 90 euro- en op oudere katten krijg je soms korting. Asielkatten zijn gechipt, ingeënt, ontwormd en gecastreerd.

Kopen op Marktplaats of liever niet?

Op Marktplaats staan gemiddeld vierduizend kattenadvertenties. Het aantal advertenties verdubbelt in de zomermaanden: het nestjesseizoen. Je vindt er Perzische katten met namen als Beso del Tigr Daisy die in een roze mandje slapen en boerderijpoezen in het stro die in de advertentie gewoon ‘gevlekt’ of ‘zwart’ worden genoemd. Er zijn oude katten met allergische baasjes maar vooral katten van maar een paar weken oud.

Maar op Marktplaats moet je oppassen voor fout volk. Kijk hoelang de adverteerder al actief is. Kersverse adverteerders kunnen verdacht zijn; het kan een oplichter zijn die eerder is verwijderd. Als adverteerders veel dieren aanbieden, is het misschien een handelaar of een broodfokker. Ze halen jonge katten soms te vroeg weg bij hun moeder en dierenwelzijn is niet hun prioriteit. Wettelijk moet een kitten tot 7 weken bij zijn moeder blijven. Beter zou zijn als het kitten tot 9 of het liefst 12 weken bij de moeder gelaten zou worden.

Probeer te ontdekken waar de kittens op de foto’s opgroeien, of hun oogjes schoon zijn en of je de ouders ook ziet. Vraag desnoods een foto van beide ouders als de ouders zelf niet aanwezig zijn.

Moet je betalen voor een huis-, tuin- en keukenkat?

De eigenaar heeft -als hij/zij het goed gedaan heeft – kosten gemaakt. De kittens moeten gevoerd, ontwormd en ingeënt worden. Een vergoeding is niet onredelijk. Denk aan: maximaal 75 euro voor een kitten, dit is afhankelijk of hij wel of niet al is gevaccineerd.
Meer geld voor een rasloze kat is meestal niet nodig. Dan verdient de verkoper eraan en heb je mogelijk met een broodfokker of handelaar te maken.
In België mogen particulieren niet meer met dieren online adverteren en mogen dieren niet meer in tuincentra en dierenwinkels gekocht worden. Dit om impuls aankopen te voorkomen. Hopelijk wordt t.z.t. deze regeling ook in Nederland doorgevoerd.

Hoe koop je een raskat?

Check de fokker waar je wil gaan kijken bij de rasvereniging. Opnieuw: kijk uit met online advertenties. Met raskatten valt geld te verdienen: er zijn raskatten die voor 1.000 euro verkocht worden. Wees extra alert bij katten die eruit zien als raskatten, maar voor  minder geld worden aangeboden.
Raskatten kunnen gezondheidsproblemen hebben omdat er zo op het uiterlijk gefokt is. Zorg dus dat je een raskat koopt bij een betrouwbare fokker, die kan aantonen dat er erfelijkheidstesten gedaan zijn, zoals een bloedtest van beide ouders op HCM (een erfelijke hartaandoening) en PKD (een erfelijke nieraandoening).

Waar let je op als je gaat kijken?

Bij voorkeur ligt het nestje in de woonkamer, niet in de schuur, bijkeuken of kattenkamer. In de huiskamer leren kittens de geluiden van het huishouden kennen. Tv, bezoek, de stofzuiger, kinderen, het geluid van iets dat op de grond valt. Dan worden het sociale en vriendelijke katten.
Een kitten moet vrolijk en onbevangen op je af komen. Kijk of de oogjes schoon zijn en of hij levendig is.
Test zijn schrikreactie: een kitten mag schrikken als je een sleutelbos laat vallen, maar moet niet bang blijven. Daarnaast is het vaak ook een kwestie van intuïtie. Voelt het niet goed? Doe het dan niet. Vind je een kitten erg zielig en wil je hem/haar daarom meenemen? Houd er dan rekening mee dat dit een kat kan zijn met veel problemen.
Vaak is het beter twee kittens te nemen, zeker als ze niet naar buiten kunnen. Dan hebben ze elkaar om te spelen.

Wat gebeurt er met je meubels?

Een kat is een klimmer, ze zitten graag hoog. Helaas kan dit ten koste gaan van de bank, stoelen en gordijnen. Er zijn allerlei oplossingen hierop te verzinnen: pak je bank in met vershoudfolie of plak er speciale tape op zodat de kat “leert” dat dit niet de bedoeling is.

Conclusie

We hopen dat u zich iets meer bewust bent geworden van wat erbij komt kijken om een kat in huis te nemen. Als u verder vragen heeft of advies wil, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk op 023-5277666 of een mail sturen naar info@dierenkliniekmarnixstraat.nl. Katten zijn fantastische huisdieren als je weet wat ze nodig hebben, dus denk goed na en kies bewust; elke kat verdient een goed huisje!

Bron: NRC next: vrijdag 10 juni 2016

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal